niedziela, 15 czerwca 2014

Tarta ze szpinakiem i serem feta

Tarta na kruchym cieście ze świeżym szpinakiem i serem feta.



Składniki na kruche ciasto :
  • 250 g mąki
  • 125 g zimnego masła
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 3-4 łyżki zimnej wody


Składniki na farsz :
  • 250 g świeżego szpinaku
  • 4 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • oliwa
  • 4 jajka
  • 200 ml śmietany kremówki 30%
  • sok z 1/2 cytryny
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 150 g sera feta


Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C, formę* do tarty wysmarować masłem.

Mąkę, sól oraz masło przełożyć do malaksera, zmiksować, dolać tyle wody, aż otrzymamy pożądaną strukturę ciasta. Wyłożyć ciasto na blat, zagnieść, rozwałkować dosyć cienko i przenieść na formę (najlepiej przy pomocy wałka jak tutaj), nakłuć ciasto widelcem i włożyć do zamrażalnika na 15 minut.
Na schłodzonym cieście ułożyć papier do pieczenia, a na wierzch wysypać suchy groch lub fasolę,
Wstawić do nagrzanego piekarnika na 20 minut, następnie zdejmujemy papier z fasolą i pieczemy kolejne 15 minut.



Na patelni rozgrzać olej, dodać posiekany czosnek, a następnie szpinak. Gdy szpinak opadnie przyprawić solą pieprzem oraz gałką muszkatołową. Odstawić.

W misce wymieszać jajka, śmietanę, sok z cytryny oraz skórkę z cytryny, doprawić solą i pieprzem.
Na podpieczony spód ciasta wyłożyć szpinak i zalać masą jajeczną, wierzch posypać rozdrobnioną fetą.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 35 minut.

Smacznego :)



* upiekłam tartę w formie 30 x 20 centymetrów oraz dwie małe w foremkach o średnicy 10 centymetrów.




2 komentarze: