czwartek, 25 lipca 2013

Roladki z kurczaka z serem feta i pesto

Roladki z kurczaka, faszerowane serem feta, zawinięte w chrupiący boczek, 
zalane sosem śmietankowym 
z pesto i zielonym groszkiem.



Składniki :
  • 2 duże filety z kurczaka (około 500 g)
  • 200 g sera feta
  • 100 g surowego boczku, pokrojonego w cieniutkie plastry - 8 sztuk)
  • 2 łyżki oliwy
  • 1/2 szklanki wody
  • 200 ml śmietany kremówki
  • 1 łyżka pesto z bazylii
  • 180 g zielonego, mrożonego groszku
  • świeżo zmielony pieprz
Groszek ugotować we wrzątku, około 3-4 minut, odcedzić i odstawić.
Filety z kurczaka umyć, osuszyć, a następnie przekroić wzdłuż tak by powstały 4 cienkie filety. Następnie każdy filet roztłuc bardzo cienko. Na każdym filecie położyć kawałek fety i zwinąć w szczelną roladkę.  Następnie każdą owinąć dwoma plastrami boczku.


Na rozgrzaną patelnię wlać oliwę i piec roladki z każdej strony po około 6 minut aż ładnie się zarumienią. Na patelnię walać 1/2 szklanki wody.
Śmietanę kremówkę wymieszać z pesto i zalać roladki, dodać przygotowany wcześniej groszek i dusić około 5 minut. Doprawić świeżo zmielonym pieprzem.
Podawać z makaronem, młodymi ziemniaczkami lub sałatą.

Smacznego :)



7 komentarzy:

  1. Wyglądają rewelacyjnie, a podejrzewam, że smakują jeszcze lepiej. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Zachęcam do wypróbowania i zapraszam ponownie !

      Usuń
  2. Swietny pomysl!,,a feta wyglada naprawde apetycznie!
    Pozdrawiam!!!!

    OdpowiedzUsuń
  3. Już wiem co dziś będzie na obiad :-) roladek z feta jeszcze nie robiłam.

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyszlo super smaczne!! Polecam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za miły komentarz, cieszę się, że smakowały i zapraszam ponownie :)

      Usuń