wtorek, 21 maja 2013

Tarta z kurczakiem

Tarta jest idealnym pomysłem na szybki i pyszny obiadek świetnie także pasuje jako przekąska na zimno. Kruche ciasto możemy przygotować wieczorem, a na drugi dzień pozostaje  upieczenie tary. Prosta delikatna i smaczna na kruchym cieście z kurczakiem, pieczarkami oraz kaparami. Polecam !




Składniki na kruche ciasto:
  • 200 g mąki
  • 100 g masła
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka oregano
Składniki na farsz:
  • 350 g mięsa z kurczaka
  • 50 g pieczarek
  • 1 łyżka kaparów
  • 4 jajka
  • 150 ml mleka
  • 150 ml śmietany kremówki
  • szczypiorek
  • sól, pieprz
  • szczypta gałki muszkatałowej
  • ząbek czosnku
Mąkę, sól, oregano wsypać do miski i wymieszać, dodać masło i wyrabiać aż otrzymamy strukturę kaszy. Dodać jajko i sok z cytryny, zagnieść na gładkie ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i schłodzić przez około 30 minut. Przygotować formę do taty o średnicy 25 cm, wysmarować masłem i odstawić. Piekarnik rozgrzać do 200ºC.
W tym czasie ciasto rozwałkować na okrągły placek i wyłożyć nim przygotowaną formę, ponakłuwać ciasto widelcem i wyłożyć papierem do pieczenia. Na papier wysypać suchą fasolę, groch lub specjalne kulki ceramiczne.
Ciasto wkładamy do piekarnika na 15 minut po tym czasie zdejmujemy z ciasta papier z fasolą, zmniejszamy temperaturę do 180ºC. i pieczemy kolejne 15 minut.


Przygotować farsz. Mięso z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić na małe kawałki, podsmażyć na łyżce oliwy. Do mięsa dodać pokrojone pieczarki i drobno posiekany czosnek, przyprawić do smaku solą i pieprzem.
W misce wymieszać, jajka, mleko, śmietanę, szczypiorek, gałkę muszkatałową oraz kapary.
Na podpieczony spód rozłożyć kurczaka z pieczarkami i zalać przygotowaną masą jajeczną.
Pieczemy w 180ºC przez 35-40 minut aż farsz ładnie się zarumieni i stężeje.
Smacznego!


2 komentarze:

  1. ciasto nie spali się od pieczenia ponad godzine? ja piekę 15 min i już jest złote...a godzine?!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam.
      Bez obaw, ciasto przez pierwsze 15 minut jest pieczone pod pergaminem, kolejne 15, aby sie przyrumieniło i można było wlać na nie dość płynny farsz. Natomiast farsz potrzebuje tych 35 minut, aby się ściął. Jednak wszystko zależy też od naszych piekarników. Mój nie należy do 'młodziutkich'. Pozdrawiam

      Usuń