niedziela, 19 maja 2013

Ciasto drożdżowe z truskawkami


Dziś Światowy Dzień Pieczenia, więc na blogu nie mogło się pojawić nic innego jak pyszne i pachnące ciasto. Moja propozycja to puszysty i bardzo miękki placek z truskawkami, który idealnie pasował do popołudniowej kawki. Przepis na placek z książki" Nigella Gryzie" z moimi modyfikacjami. 



Składniki na ciasto :
  • 350-400 g mąki pszennej (u mnie 380 g typ 650)
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 50 g cukru
  • 4 g drożdży suchych
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 125 ml letniego mleka 
  • 50 g miękkiego masła
Dodatkowo :    
  • 1 jajko
  • 1 łyżka śmietany
  • 250 g truskawek
Składniki na kruszonkę: 
  • 60 g masła
  • 100 g mąki
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżka ciemnego cukru Muscovado
  •  około 3 łyżek migdałów w płatkach

Mąkę, sól, cukier, drożdże wsypać do miski miksera i wymieszać, dodać jajka, ekstrakt waniliowy, mleko oraz masło i dokladnie wyrobić ciasto (powinno być dość elastyczne i sprężyste). Ciasto przełożyć do miski wysmarowanej olejem, przykryć ściereczką i odstawić do podwojenia objętości, około 1 godziny.

Przygotować formę o wymiarach 20x30 wyłożoną papierem do pieczenia.

Wyrośnięte ciasto rozłożyć w przygotowanęj formie i odstawić na 20 minut.
W tym czasie przygotować truskawki, umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki.
Przygotować kruszonkę, mąkę wymieszać z białym cukrem, dodać masło i wyrabiać aż powstaną małe grudki.
Ciasto posmarować jajkiem wymieszanym z łyżką śmietany. Na wierzch poukładać truskawki, posypać obficie kruszonką i łyżką ciemnego cukru oraz migdałami.

Pieczemy 35 minut w 180ºC.
Smacznego ! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz