sobota, 3 maja 2014

Żeberka w marynacie barbecue

Soczyste i aromatyczne żeberka w marynacie z sosem barbecue.
Moje były pieczone w piekarniku, jednak równie dobrze będą smakować przyrządzone na grillu.




Składniki :
  • 1,8 kg żeberek
Marynata :
  • 1/4 szklanki oleju
  • 1 łyżka wędzonej papryki w proszku
  • 1 łyżka słodkiej papryki w proszku
  • 2 łyżki sosu sojowego ciemnego
  • 1/2 szklanki gotowego sosu barbecue
  • 1 i 1/2 łyżeczki soli morskiej
Żeberka umyć, a następnie pokroić na mniejsze kawałki.
Do dużego worka foliowego lub dużej miski przełożyć wszystkie składniki marynaty i wymieszać, dodać żeberka i dokładnie pokryć je marynatą.
Wstawić do lodówki na około 12 godzin.
 Piekarnik rozgrzać do 220 stopni C.
Żeberka przełożyć na blachę i włożyć do nagrzanego piekarnika na 30 minut, następnie obniżyć temperaturę do 180 stopni C.  Przykryć żeberka folią aluminiową i piec kolejne 60-80 minut (w zależności od wielkości oraz grubości żeberek).

Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz