wtorek, 6 maja 2014

Ciasteczka Anzac - Kokosowo - owsiane

 Ciasteczka z kokosem oraz płatkami owsianymi.
 Mięciutkie, a zrazem chrupiące :)






Składniki na 25 sztuk :
  • 90 g płatków owsianych *
  • 150 g mąki
  • 120 g cukru
  • 60 g wiórków kokosowych
  • 2 łyżki miodu
  • 125 g masła
  • 1 łyżeczka sody
  • 2 łyżki gorącej wody
Piekarnik rozgrzać do 160 stopni.
 Płatki owsiane*, mąkę, cukier oraz wiórki kokosowe wsypać do miski i wymieszać.
W małym rondelku rozpuścić masło z miodem. Do dwóch łyżek gorącej wody dodać sodę i od razu wlać do roztopionego masła. 
Masło z miodem i sodą przelać do suchych składników i dokładnie wymieszać.


Dwie blachy wyłożyć papierem do pieczenia (lub piec ciasteczka w dwóch partiach) i układać na nich kulki
z ciasta wielkości dużego orzecha włoskiego, a następnie delikatnie spłaszczyć (w sporych odstępach, ponieważ ciastka rozpłyną się na boki podczas pieczenia).
Piec w nagrzanym piekarniku około 8-10 minut, aż będą złoto-brązowe. Po upieczeniu ciasteczka są nadal miękkie, dlatego należy zostawić je na blaszce do całkowitego wystudzenia. 

*do tych ciasteczek nadają się płatki owsiane tzw.górskie, wtedy ciasteczka są bardziej chrupiące, natomiast płatki owsiane błyskawiczne spowodują iż ciastka są bardzo miękki nawet po kilku dniach.

Smacznego :)


*zmodyfikowany przepis Donny Hay
Piknik majowy

4 komentarze:

  1. piękne ciasteczka :) Uwielbiam połączenie kokosu z płatkami owsianymi :))

    OdpowiedzUsuń