sobota, 25 maja 2013

Torcik czekoladowy

Proste ciasto czekoladowe w wersji mini torcików z kremem z mascarpone i białej czekolady. Idealne na Dzień Matki ! Torcik bardzo słodki, ale od święta - dlaczego nie !





Składniki na ciasto :
  • 125 g mąki pszennej
  • 125 g cukru
  • 125 g masła roztopionego
  • 30 g kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 duże jajka
  • 45 ml mleka
Piekarnik rozgrzać do 180ºC. Mąkę, kakao i proszek przesiać do miski dodać cukier. W drugiej misce roztrzepać jajka dodać mleko oraz masło i połączyć z suchymi składnikami. Wymieszać dokładnie mikserem lub łyżką.  Przygotowane ciasto przełożyć do tortownicy 23cm, dno wyłożyć papierem do pieczenia, boki wysmarować masłem i obsypać mąką. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 40-45 minut do tzw.suchego patyczka.
W tym czasie przygotować krem czekoladowy.

Składniki na krem:
  • 150 g serka mascarpone*
  • 100 g białej czekolady*
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i połączyć z serkiem mascarpane.

Ciasto po upieczeniu lekko wystudzić. Odwrócić ciasto"do góry nogami" tak by spód był teraz górą naszego ciasta ( jest idealnie równe).
Następnie za pomocą np.metalowej obręczy o średnicy 7cm wycinamy 4 koła (resztki ciasta wykorzystać na przykład na cake popsy klik) . Każde ciastko przekroić na 2 małe blaty.


Dodatkowo:
  • 60 g ciemnej czekolady*
  • 1/2 łyżeczki oleju *
  • świeże maliny do dekoracji (truskawki, jagody)
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej dodać oliwę.

Na talerzyku ułożyć mały blat czekoladowy, nałożyć przygotowany krem z serka mascarpone i białej czekolady, przykryć drugim blatem i posmarować roztopioną ciemną czekoladą, ozdobić świeżymi malinami.

* jeżeli ciasto robimy w całości (nie wycinając kółek, należy powiększyć ilość kemu z mascarpone(250 g serka mascarpone, 170 g białej czekolady i 1 łyżeczka oleju ) oraz polewy czekoladowej (około 120 g)

Smacznego i słodkiego Dnia Matki :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz