niedziela, 12 maja 2013

Cake Pops - Ciasteczkowe Lizaki

Pyszne, ciasteczkowe kuleczki, które robią wrażenie nie tylko na dzieciach, czyli - CAKE POPS.
U mnie w wersji czekoladowej.
Miłej zabawy, bo tak najlepiej opisać przygotowania Cake Pops :)


     Składniki na 12 sztuk:
  • 200 gr pokruszonego ciasta (suchego, bez kremu np.czekoladowe)
  • 50 gr serka mascarpone
  • 50 gr mlecznej czekolady
  • 200 gr czekolady do obtoczenia(mleczna, gorzka lub biała)
  • 1 łyżka oleju
  • patyczki lub małe poapilotki
  • kolorowe posypki
Pokruszone ciasto dokładnie wymieszać z mascarpone i 50gr roztopionej czekolady. Powstałą masę zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w zamrażalce przez 10-15 minut.Wyjąć ciasto z zamrażalki, formować małe kuleczki około 25gram, ułóżyć w foremce wysmarowanej delkikatnie oliwą i znowu chłodzimy następne 15 minut.
W tym czasie czekoladę roztopić z łyżką oliwy w kąpieli wodnej i przygotować patyczki.
Końcówkę patyczka  (ok.1,5cm) maczamy w roztopionej czekoladzie i wtykamy w środek schłodzonej kulki i znowu do zamrażalki na kolejne 10 minut.
Wyjąć kuleczki, zanurzając każdą w przygotowanej czekoladzie, pozwolić nadmiarowi czekolady spłynąć i od razu dekorować.




Gotowe cake pops wbijać w kawałek steropianu, połówkę jabłka lub układać w małych papilotkach.
Miłej zabawy i smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz