czwartek, 12 czerwca 2014

Mistrzowska przekąska z nachos

Tytuł posta nie jest przypadkowy.
 Dzisiaj oglądając Mistrzostwa Świata w piłce nożnej możemy zaskoczyć naszych znajomych podając im nachos z ... niecodziennym dipem.
 Pyszna zapiekanka nie wymaga podania talerzyków, natomiast serwetki są absolutną koniecznością. 
Po podaniu dość kalorycznej przekąski nasi znajomi z cała pewnością nie przyznają nam czerwonej kartki :) 


Składniki :
  • 500 g mielonej wołowiny
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chili
  • 1 łyżka mielonego kminu rzymskiego
  • 1/2 szklanki passaty pomidorowej
  • 150 g pomidorków koktajlowych
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1/4 łyżeczki płatków chili
  • 1 łyżeczka soli
  • pieprz do smaku
  • 350 g serka mascarpone
  • 150 g żółtego sera, startego na dużych oczkach
  • ulubione nachos
  • 2 łyżki oliwy
Na dużej patelni rozgrzać olej. Dodać posiekaną cebulę, czosnek oraz chili. Gdy cebula się zeszkli dodać zmieloną wołowinę, przyprawić kminem rzymskim, solą, pieprzem i płatkami chili. Do podsmażonego mięsa wlać passatę pomidorową oraz dodać pokrojone pomidorki i fasolę z puszki. Wszystko dokładnie wymieszać i pozostawić do ostudzenia. 
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C. 
Na dnie żaroodpornego naczynia o średnicy 25 centymetrów (naczynie powinno być szerokie, jednak dosyć niskie, aby nabierając chipsem zapiekankę przebrnąć przez wszystkie warstwy :D ) równo rozsmarować serek mascarpone. Na ser wyłożyć wystudzone wcześniej mięso, a całość posypać żółtym serem. 
Włożyć do nagrzanego piekarnika na 30 minut. 























Zapiekankę podawać z ulubionymi nachos oraz piwkiem. 

Smacznego :)

2 komentarze: