sobota, 31 maja 2014

Sałatka caprese inaczej

Dziś polecam znaną sałatkę caprese lecz podaną w oryginalny sposób z pieczonymi pomidorkami
 oraz  szynką parmeńską.
























Składniki na 2 porcje :
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • 5 plastrów szynki parmeńskiej
  • 2 sztuki mozzarelli ( po 125 g każda) 
  • około 20 liści bazylii
  • 10 czarnych oliwek bez pestek
  • świeżo zmielony zielony pieprz
  • oliwa
  • ocet balsamiczny
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni C.
Pomidorki umyć i osuszyć. Plastry szynki przekroić wzdłuż na długie wąskie paski.
Każdy pomidorek owinąć paskiem szynki, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, skropić oliwą posypać pieprzem i włożyć do nagrzanego piekarnika na 12-15 minut.
 Na talerzu ułożyć bazylię, a na nią delikatnie rozerwaną mozzarellę, upieczone pomidorki oraz oliwki.
Wszystko skropić oliwą, octem balsamicznym oraz doprawić zielonym pieprzem.

Smacznego :)






1 komentarz:

  1. bardzo często jadam caprese :) Przyda mi się odmiana :)

    OdpowiedzUsuń