niedziela, 14 lipca 2013

Sałatka z granatem, gruszką, serem pleśniowym i prażonymi orzechami

Wyśmienita sałatka łącząca w sobie słodki smak gruszki i granatu oraz bardzo wyrazisty sera gorgonzola, wszystko dopełnia cytrynowo-miodowy dresing. 
Całość prezentuje się bardzo efektownie, a jeszcze  lepiej smakuje.




Składniki na 2 porcje :
  • 2 garście ulubionej sałaty (u mnie liść dębu czerwony)
  • 2 gruszki
  • 1 owoc granatu
  • 150 g sera gorgonzola
  • garść prażonych orzechów włoskich
Dresing :
  • 2 łyżki oliwy
  • 1,5 łyżeczki miodu
  • 1 łyżka soku z cytryny
Na suchej patelni lub w piekarniku uprażyć orzechy i odłożyć.
Przygotować dresing, wymieszać miód, sok z cytryny oraz oliwę, odstawić.

Na talerzu ułożyć sałatę, plasterki gruszki, pokrojoną lub pokruszoną gorgonzolę, posypać prażonymi orzeszkami oraz granatem, polać przygotowanym dresingiem i podawać.

Smacznego :)


1 komentarz: