Dziś coś na większy apetyt, rolada ze schabu faszerowana boczkiem. Idealna na ciepło, wtedy skórka jest chrupiąca i bardzo aromatyczna. Jeżeli jednak (co bardzo rzadko się zdarza) coś nam zostanie, równie dobrze smakuje na zimno jako alternatywa dla sklepowych wędlin.
Składniki:
- 700 g schabu bez kości
- 180 g boczku pokrojonego w cienkie plastry
- 2 łyżki tymianku
- sól
- pieprz
- oliwa
Roladę ponownie przyprawić solą, pieprzem i tymiankiem, obłożyć pozostałym boczkiem, aż pokryje całe mięso.
Tak przygotowaną roladę można zabezpieczyć wykałaczkami, aby podczas pieczenia się nie rozpadła.
Do brytfanki wlać 2 łyżki oleju i ułożyć na nim roladę.
Mięso pieczemy w 180ºC przez około 50-60 minut. Dwa razy polać naszą roladę wytapiającym się tłuszczem.
Jeżeli skórka za szybko się przypieka, należy je przykryć folią aluminiową. Po upieczeniu roladę odstawić na 10 minut przed krojeniem.
Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz