wtorek, 28 maja 2013

Schab z boczkiem i tymiankiem

Dziś coś na większy apetyt, rolada ze schabu faszerowana boczkiem. Idealna na ciepło, wtedy skórka jest chrupiąca i bardzo aromatyczna. Jeżeli jednak (co bardzo rzadko się zdarza) coś nam zostanie, równie dobrze smakuje na zimno jako alternatywa dla sklepowych wędlin.




Składniki:
  • 700 g schabu bez kości
  • 180 g boczku pokrojonego w cienkie plastry
  • 2 łyżki tymianku
  • sól
  • pieprz
  • oliwa
Schab umyć i osuszyć. Rozkroić tak by powstał szeroki płat, około 1 cm grubości. Mięso obsypać tymiankiem, solą i pieprzem, a następnie ułożyć na nim połowę przygotowanego boczku i całość zwinąć w roladę wzdłuż dłuższego boku.
Roladę ponownie przyprawić solą, pieprzem i tymiankiem, obłożyć  pozostałym boczkiem, aż pokryje całe mięso.

Tak przygotowaną roladę można zabezpieczyć wykałaczkami, aby podczas pieczenia się nie rozpadła.


Do brytfanki wlać 2 łyżki oleju i ułożyć na nim roladę.
Mięso pieczemy w 180ºC przez około 50-60 minut.  Dwa razy polać naszą roladę wytapiającym się tłuszczem.

Jeżeli skórka za szybko się przypieka, należy je przykryć folią aluminiową. Po upieczeniu roladę odstawić na 10 minut przed krojeniem.

Smacznego:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz