piątek, 31 maja 2013

Oliwne ciasto czekoladowe

Propozycja na weekend to oliwne ciasto czekoladowe Nigelli Lawson.
Ciasto jest czymś pomiędzy brownie a murzynkiem, jest wilgotne jednak nie za ciężkie, można je upiec z samych migdałów lub zamienić je na mąkę ja jednak połączyłam składniki w równej proporcji i wyszło idealne.





Składniki :
  • 150 ml oliwy
  • 50 g kakao w proszku
  • 125 ml wrzątku
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 75 g mielonych migdałów*
  • 75 g mąki pszennej*
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 200 g drobnego cukru
  • 3 jajka
  • szczypta soli
Piekarnik rozgrzać do 170ºC i przygotować tortownicę o średnicy 23 cm - dno wyłożyć papierem do pieczenia, boki wysmarować oliwą.

W małej miseczce wymieszać kakao z wrzątkiem oraz ekstraktem waniliowym, odstawić do wystudzenia.
Do miski miksera wsypać cukier, oliwę oraz jajka i ucierać na jednolitą masę przez około 3 minuty. Zmniejszyć obroty i dodać kakaową, wystudzoną pastę, na koniec wsypać wymieszane migdały z mąką, sodą oczyszczoną oraz solą.


Ciasto przelać do przygotowanej tortownicy.
Pieczemy 40-45 minut (piekłam 50 minut) 

Po upieczeniu odstawić ciasto na metalową kratkę na 10 minut, aby przestygło.

*w oryginale jest 150 g mielonych migdałów lub 125 g mąki pszennej.

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz