czwartek, 19 czerwca 2014

Lody truskawkowo - kokosowe

Zaraz po zmiksowaniu, a jeszcze przed zamrożeniem ich smak był niesamowity. 
Truskawki i kokos idealnie ze sobą współgrały, tworząc delikatne różowe lody.
 Sezon na truskawki jest dawno rozpoczęty, więc lody nie mogły być innego smaku. 


Składniki :
  • 200 g truskawek*
  • 200 ml śmietany kremówki
  • 400 ml mleka kokosowego (1 puszka)
  • 120 g cukru
  • sok z 1/2 limonki
  • 2 łyżki malibu**
Wszystkie składniki umieścić w blenderze i dokładnie zmiksować.
Następnie przelać do maszyny do lodów i postępować zgodnie z instrukcją producenta.
Lody przełożyć do pojemnika i zamrozić.
Piętnaście minut przed podaniem wyciągnąć lody z zamrażalnika. 

Smacznego :)


*truskawki mogą być świeże lub mrożone
**malibu można pominąć, jednak poprawia ono konsystencję lodów

4 komentarze:

  1. Bardzo podoba mi się twój blog! :)

    Jeśli chcesz możesz wpaść na mojego blogi:
    nutkaciszy.blogspot.com
    truskawkowa-fiesta.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm, pyszne musiał być. I ten kolor - cudny!

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniałe lody, ponieważ nie miałem świeżych truskawek, dałem mrożone poziomki z Pińczowa. Widocznie czekały na tą okazję w zamrażarce. Dodatek malibu nie tylko poprawia konsystencję, ale nadaje lodom lepszego smaku. Dziękuję za przepis i pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń