czwartek, 26 czerwca 2014

Drożdżowy wieniec z owocami

Miękkie, puszyste, cynamonowe ciasto drożdżowe z dużą ilością owoców. 
Truskawki, maliny, jagody czy też borówka amerykańska, na co tylko macie smak i ochotę :)




Składniki na ciasto :
  • 2 i 1/4 szklanki mąki *
  • 2 i 1/4 łyżeczki drożdży instant
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 3/4 szklanki ciepłego mleka
  • 1 i 1//2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 1 duże żółtko
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • 1/2 łyżeczki soli
Dodatkowo :
  • 1/4 szklanki masła
  • 1/4 szklanki cukru
  • 3 łyżeczki cynamonu
  • 2 szklanki owoców (truskawki, maliny, jagody itp.)
  • 1 jajko
  • cukier puder do oprószenia, upieczonego ciasta
Do misy miksera przesiać mąkę, cukier puder, drożdże oraz sól. Wymieszać lekko, aby suche składniki się połączyły, a następnie dodać, mleko, żółtko i roztopione masło.
Ciasto wyrabiać mikserem około 8-10 minut, po tym czasie wyrobione ciasto przełożyć do dużej miski wysmarowanej tłuszczem (masłem, olejem), przykryć czystą ściereczką i pozostawić do podwojenia objętości, na 1 - 1,5 godziny.
Gdy ciasto będzie rosło przygotować masło cynamonowe oraz owoce.
W miseczce wymieszać miękkie masło, cukier i cynamon.
Owoce umyć, osuszyć, a większe na przykład truskawki pokroić na mniejsze kawałki.


































Piekarnik rozgrzać do 190 stopni C oraz przygotować tortownicę o średnicy 22 centymetry. której dno wyłożyć papierem do pieczenia.
Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę lub blat oprószony mąką. Ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach 40 x 30 centymetrów i posmarować równo przygotowanym masłem cynamonowym, zostawiając z każdej strony jeden centymetr marginesu. 
Na posmarowanym cieście ułożyć owoce, zwinąć ściśle w roladę, zaczynając od szerszej krawędzi prostokąta. Ostrym nożem przeciąć roladę wzdłuż, zostawiając około pięć centymetrów na końcu i zapleść tak, by przecięcie (z widocznymi owocami) było na wierzchu. Końce zlepić, następnie uformować wieniec i ostrożnie przenieść na przygotowaną tortownicę.
 Ciasto posmarować rozkłóconym jajkiem i bez ponownego wyrastania wstawić do nagrzanego piekarnika  na 35 - 40 minut.
Po upieczeniu odstawić do przestudzenia na 30 minut i posypać cukrem pudrem.

Smacznego :)

























**oryginalny przepis oraz wykonanie pochodzi z tej strony
* szklanka ma pojemność 250 ml, łyżka 15 ml, łyżeczka 5 ml

3 komentarze:

  1. Witam , ile potrzeba świeżych drożdży bo mama ma w lodówce tylko takie i czy ciasto można zrobić na noc ? widziałam kiedyś jak mama tak robiła pączki . Proszę o szybką odpowiedź Monika

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam,
      Świeżych drożdży dodać 20 gram. Przy tym cieście nie ma sensu wstawiania go na noc do lodówki, ponieważ nie potrzebuje ono drugiego wyrastania. Pozdrawiam serdecznie, mam nadzieję że pomogłam :)

      Usuń