środa, 28 maja 2014

Ciasto kruche z rabarbarem

Kruche ciasto z rabarbarem.
Proste, szybkie w przygotowaniu bez wcześniejszego chłodzenia ciasta w lodówce.
W smaku przypominające kruche ciasteczka posypane cukrem :) 




Składniki na ciasto :
  • 215 g mąki
  • 125 g masła
  • 100 g cukru 
  • 3 żółtka
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Dodatkowo:
  • 400 g rabarbaru (3-4 łodygi)
  • 1 łyżka cukru
  • 2- 3 łyżki cukru pudru



Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C.

Foremkę o wymiarach 20 x 30 wysmarować masłem.

Wszystkie składniki na ciasto przełożyć do malaksera i wyrobić. Ciasto jest dosyć miękkie i nie nadaje się do rozwałkowania więc należy nim wylepić przygotowaną foremkę ( może wydawać się go mało jednak w czasie pieczenia ładnie urośnie)
Rabarbar umyć, osuszyć, obrać i pokroić na mniejsze kawałki, ułożyć na cieście. Posypać łyżką cukru i wstawić do nagrzanego piekarnika na 40-45 minut.
Gdy ciasto przestygnie posypać cukrem pudrem.

Smacznego :)




















Rabarbalove

6 komentarzy: