niedziela, 4 sierpnia 2013

Trufle czekoladowe z płatkami chilli

Małe trufle czekoladowe z dodatkiem maślanych herbatników i chilli.
Herbatniki zmieniają ich konsystencję natomiast płatki chili dodają ostrości.
 Aby wyczuć w słodkim smaku trufli pikantność chilli trzeba natrafić na malutki płatek :)
Dlatego różnią się bardzo od tych z dodatkiem chilli w proszku !






Składniki :
  • 100 ml śmietanki kremówki
  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 1/2 łyżeczki chilli w płatkach
  • 25 g maślanych herbatników, pokruszonych
Dodatkowo, według uznania :
  • kakao w proszku, posiekane orzechy,wiórki kokosowe
 Czekoladę drobno posiekać i przełożyć do miski.
 Do małego rondelka wlać śmietanę i doprowadzić do wrzenia, zalać czekoladę i mieszać, aż powstanie jednolita masa, bez grudek. Dodać chilli i ponownie wymieszać. Gdy masa przestygnie lecz nadal będzie płynna dodać pokruszone herbatniki i znów wymieszać.
Przygotowaną mieszankę włożyć do lodówki, najlepiej na całą noc. Rano formować małe kuleczki, wielkości orzecha włoskiego i obtoczyć w ulubionych dodatkach (ja masę przelałam do małej foremki i rano pokroiłam na małe kwadraciki, oprószyłam kakao)

Smacznego :)


2 komentarze: