środa, 7 sierpnia 2013

Carbonara

Pyszny śmietankowo-serowy sos podany z makaronem tagliatelle i chrupiącymi paseczkami boczku.





Składniki :
  • 400 g makaronu tagliatelle
  • 250 ml śmietany kremówki
  • 2 żółtka
  • 1/2 szklanki tartego parmezanu ( trochę odłożyć do posypania makaronu)
  • 300 g wędzonego boczku
W dużym garnku zagotować wodę z łyżeczką soli, wrzucić makaron.  Boczek pokroić w podłużne paski i
podsmażyć na rozgrzanej patelni. Gdy makaron będzie al dente, odcedzić i przełożyć z powrotem do tego samego garnka. Żółtka wymieszać dokładnie ze śmietaną i wlać do makaronu, energicznie wymieszać by nie powstała jajecznica! Dodać potarty parmezan i znowu wymieszać.

  
Podawać z chrupiącymi paseczkami boczku i potartym parmezanem

Smacznego :)



*delikatnie zmodyfikowany przepis Donny Hay.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz