środa, 10 lipca 2013

Pâté z wątróbek drobiowych

Pâté z drobiowych wątróbek, bardzo smaczny pasztecik bez pieczenia. W moim przepisie użyłam wątróbek z indyka, sprawdziły się doskonale :)



Składniki :
  • 500 g wątróbki z indyka
  • 175 g miękkiego masła
  • 2 szalotki
  • 1 łyżeczka świeżego tymianku
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki brandy
  • 1 łyżeczka sosu rybnego
  • 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
Dodatkowo :
  • 100 g masła sklarowanego, roztopionego*
  • świeże gałązki tymianku 
Na patelni rozgrzać 30 g masła, dodać wątróbki i smażyć, aż będą złociste, około 5-6 minut. Podsmażone wątróbki przełożyć do blendera lub malaksera i odstawić. Na tej samej patelni roztopić 15 g masła, dodać drobno posiekane szalotki, posiekany czosnek oraz świeży tymianek i smażyć na średnim ogniu, aż szalotki będą szkliste. Następnie przełożyć je do podsmażonych wątróbek, dolać brandy i podpalić ( mnie tym razem się to nie udało !) gdy ogień zgaśnie, dolać sos rybny, pieprz i 130 g miękkiego masła, wszystko dokładnie zmiksować.


Zmiksowany pasztecik można przetrzeć przez sito, jednak moim zdaniem przy dobrym i dłuższym  zmiksowaniu jest to zbędne.

Pâté przełożyć do miseczki**, zalać sklarowanym masłem i zatopić w nim gałązki świeżego tymianku. Schłodzić w lodówce, podawać z tostami, krakersami lub mini bułeczkami :)
Smacznego !

** - użyłam 6 sztuk kokilek o pojemności 125 ml.
* - jeżeli używamy jednej większej miseczki, wystarczy połowa masła sklarowanego.

*Przepis zmodyfikowany z programu -Sobota w kuchni

2 komentarze:

  1. Takiego paszteciku jeszcze nie robiłam...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zachęcam do zrobienia, jest szybki w przygotowaniu, a naprawdę smaczny :)

      Usuń