czwartek, 4 lipca 2013

Pierożki z serem ricotta

Delikatne, malutkie pierożki z serkiem ricotta i borówką amerykańską. Osobiście uważam, że jagody byłyby lepsze, jednak w lodówce miałam tylko borówki :) 



Składniki na około 70 małych pierożków :
  Ciasto :
  • 3 szklanki mąki pszennej (użyłam typ 650)*
  • 1 szklanka bardzo gorącego mleka*
  • szczypta soli
Farsz :
  • 250 g serka ricotta
  • 100 g borówki amerykańskiej lub jagód
  • 1 łyżka cukru
Dodatkowo do podania w/g uznania :
  • zrumieniona bułka tarta z roztopionym masłem
  • śmietana
  • cukier
Borówki lub jagody delikatnie zmiksować lub rozgnieść widelcem, dodać łyżkę cukru i wymieszać z serkiem ricotta.
Mąkę przesiać do miski, dodać sól, wlać gorące mleko i ostrożnie wymieszać (aby nie poparzyć rąk, ciasto najlepiej wyrabiać mikserem). Gdy ciasto będzie dobrze wyrobione i elastyczne, należy przykryć je ściereczką i odstawić do ostudzenia.
Ciasto wyłożyć na blat lub stolnicę obsypaną mąką, podzielić na 4 części i kolejno rozwałkować na bardzo cienki placek (około 2mm). Następnie małą szklaneczką lub okrągłą foremką wycinać kółka ( u mnie foremka o średnicy 6,5cm).


Na środek każdego krążka nałożyć około pół łyżeczki farszu, złożyć na pół i dokładnie zlepić brzegi ciasta.
Gotowe pierożki układać na blat oprószony mąką, można przykryć ściereczką, aby ciasto nie wysychało za bardzo zanim skończymy lepić ostatnie pierożki.
W dużym garnku zagotować wodę i wrzucać małymi partiami nasze pierożki na 2-3 minuty, aż wypłyną na wierzch.
Wyłożyć na talerze i podawać z masłem i bułką tartą, śmietaną lub cukrem - według uznania :)

*szklanka o pojemności 250 ml

Smacznego !





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz