Risotto ze zielonymi szparagami i mocno wyczuwalną nutą cytrusową, co sprawia że jest delikatne, ale jak przystało na te danie, dosyć sycące.
- 300 g ryżu do risotto
- 1,5 lita bulionu
- 3 cebulki dymki
- 1 mała cebula
- 2 łodygi selera naciowego
- 1 szklanka groszku konserwowego
- 6 sztuk szparag
- 1 szklanka tartego parmezanu
- skórka otarta z 1 cytryny
- 3 łyżki soku z cytryny
- 25 g masła
- 2 łyżki oliwy
- sol
- pieprz
Szparagi pokroić na małe kawałki i obgotować około 4-5 minut.
Cebulkę, dymkę oraz seler naciowy drobno posiekać.
Dużą patelnię rozgrzać, wlać olej i dodać posiekaną cebulkę oraz seler i wymieszać.
Wsypać ryż i dokładnie wymieszać, wlać szklankę ciepłego bulionu, mieszać aż cały bulion zostanie wchłonięty przez ryż. Dodać kolejną szklankę bulionu i ciągle mieszać.
Czynność tę powtarzamy do momentu aż zużyjemy cały bulion.
Pod koniec gotowania dodajemy szparagi, groszek, skórkę i sok z cytryny oraz masło i ser.
Wszystko dokładnie wymieszać, doprawić solą i pieprzem.
Smacznego !
Danie wydaje się nie takie skomplikowane, a przy tym smaczne:)
OdpowiedzUsuńPyszności, robiłam wczoraj risotto szparagowe z kurczakiem(,kuchnia lidla,), równie pyszne :)
OdpowiedzUsuń