sobota, 29 czerwca 2013

Risotto ze szparagami

Risotto ze zielonymi szparagami i mocno wyczuwalną nutą cytrusową, co sprawia że jest delikatne, ale jak przystało na te danie, dosyć sycące.




Składniki na 3 porcje :
  • 300 g ryżu do risotto
  • 1,5 lita bulionu
  • 3 cebulki dymki
  • 1 mała cebula
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 szklanka groszku konserwowego
  • 6 sztuk szparag
  • 1 szklanka tartego parmezanu
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 25 g  masła
  • 2 łyżki oliwy
  • sol
  • pieprz
Bulion wlać do garnka i podgrzewać na małym ogniu.
Szparagi pokroić na małe kawałki i obgotować około 4-5 minut.

Cebulkę, dymkę oraz seler naciowy drobno posiekać.
Dużą patelnię rozgrzać, wlać olej i dodać posiekaną cebulkę oraz seler i wymieszać.
Wsypać ryż i dokładnie wymieszać, wlać szklankę ciepłego bulionu, mieszać aż cały bulion zostanie wchłonięty przez ryż. Dodać kolejną szklankę bulionu i ciągle mieszać.
Czynność tę powtarzamy do momentu aż zużyjemy cały bulion. 


Pod koniec gotowania dodajemy szparagi, groszek, skórkę i sok z cytryny oraz masło i ser.
Wszystko dokładnie wymieszać, doprawić solą i pieprzem.

Smacznego !


2 komentarze:

  1. Danie wydaje się nie takie skomplikowane, a przy tym smaczne:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszności, robiłam wczoraj risotto szparagowe z kurczakiem(,kuchnia lidla,), równie pyszne :)

    OdpowiedzUsuń