Bardzo mięciutkie, mocno maślane, hiszpańskie bułeczki drożdżowe. Można je przygotować wieczorem, rano upiec i pyszne śniadanko gotowe.
Przepis pochodzi tej strony
- 500 g mąki pszennej
- 75 g cukru + 1 łyżka cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 40 g świeżych drożdży
- 200-250 ml mleka w temperaturze pokojowej (użyłam 200 ml)
- 2 średnie jajka
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 150 g roztopionego masła* (użyłam ok.100 g)
- cukier puder do posypania
Dodać pozostałe mleko, jajka i oliwę, wymieszać, przełożyć na blat i wyrabiać kilka minut (wyrabiałam ciasto mikserem stacjonarnym) w razie potrzeby można dosypać trochę mąki, jednak ciasto jest dosyć luźne i klei się do rąk.
Wyrobione ciasto przełożyć do miski wysmarowanej tłuszczem, przykryć ściereczką i odstawić do podwojenia objętości na około 30-45 minut.
Wyrośnięte ciasto przełożyć na oprószony mąką blat i podzielić na 10- 12 lub 14 równych części (bułeczki bardzo rosną, ja podzieliłam na 12 części i po upieczeniu bułeczki miały około 11 cm) z każdej uformować kulę, przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut. Następnie każdą kulę rozwałkować na cienkie placki i posmarować roztopionym masłem i zwinąć w rulon, a z każdego rulonu uformować ślimaki.
Bułeczki przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (będą potrzebne 2 blachy), zachować duże odstępy między bułkami, przykryć ściereczką na 2 godziny (wystarczyła mi 1 godzina)**. Po tym czasie każdą bułeczkę posmarować roztopionym masłem.
Piekarnik rozgrzać do 200ºC i pieczemy około 15 minut, aż ładnie zbrązowieją.
Upieczone bułeczki przenieść na kratkę i oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego :)
* W oryginale jest użyty smalec zamiast masła
**Uformowane ślimaki można odstawić w chłodne miejsce na całą noc a rano przenieść do temperatury pokojowej ,odstawić na około 20-30 minut i upiec.
super te bułeczki :) już bym je chciała spróbować ;))
OdpowiedzUsuńPozdrawiam - SzpilkiWmojejKuchni
Podesłałabym jedną, ale bułeczki u nas szybko zniknęły :)
Usuń