sobota, 22 czerwca 2013

Ciastka francuskie z owocami

Za oknami upały więc dzisiaj szybki deser z ciasta francuskiego, na którego przygotowanie potrzebujemy 20 minut. Do deseru wykorzystałam świeże owoce oraz bitą śmietanę, którą możemy z powodzeniem zastąpić gęstym jogurtem naturalnym. 





Składniki :
  • 1 arkusz ciasta francuskiego
  • 300 ml śmietany kremówki
  • 80 g borówki amerykańskiej (malin, jagód, truskawek lub innych owoców)
  • 3 łyżki cukru pudru
Piekarnik rozgrzać do 200ºC .

Ciasto francuskie rozłożyć na blachę, wyłożonej papierem do pieczenia i pociąć na 12 równych kwadratów, ciasto przykryć drugim arkuszem papieru i położyć na nim drugą blaszkę (ciasto podczas takiego pieczenia nie urośnie za bardzo a oto chodzi w tym deserku).
Wstawić do nagrzanego piekarnika  na 15-20 min.
W czasie gdy pieczemy ciasto, ubić na sztywno śmietanę kremówkę. 

Ciasto po upieczeniu, przestudzić.

Na sześciu kwadratach, nałożyć po łyżce ubitej śmietany i rozłożyć kilka owoców, przykryć pozostałymi kwadratami, ponownie nałożyć śmietanę i owoce.
Całość oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego :)



1 komentarz:

  1. Bardzo fajny przepis, prosty a efektowny :)
    Pozdrawiam
    myszkagotuje.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń