Za oknami upały więc dzisiaj szybki deser z ciasta francuskiego, na którego przygotowanie potrzebujemy 20 minut. Do deseru wykorzystałam świeże owoce oraz bitą śmietanę, którą możemy z powodzeniem zastąpić gęstym jogurtem naturalnym.
- 1 arkusz ciasta francuskiego
- 300 ml śmietany kremówki
- 80 g borówki amerykańskiej (malin, jagód, truskawek lub innych owoców)
- 3 łyżki cukru pudru
Ciasto francuskie rozłożyć na blachę, wyłożonej papierem do pieczenia i pociąć na 12 równych kwadratów, ciasto przykryć drugim arkuszem papieru i położyć na nim drugą blaszkę (ciasto podczas takiego pieczenia nie urośnie za bardzo a oto chodzi w tym deserku).
Wstawić do nagrzanego piekarnika na 15-20 min.
W czasie gdy pieczemy ciasto, ubić na sztywno śmietanę kremówkę.
Ciasto po upieczeniu, przestudzić.
Na sześciu kwadratach, nałożyć po łyżce ubitej śmietany i rozłożyć kilka owoców, przykryć pozostałymi kwadratami, ponownie nałożyć śmietanę i owoce.
Całość oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego :)
Bardzo fajny przepis, prosty a efektowny :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
myszkagotuje.blogspot.com