Gęsty krem cytrynowo-pomarańczowy idealny do naleśników, gofrów, tart, ciast itd.
Można by wymieniać bardzo długo.Wariacji na temat lemon curd jest dużo w internecie czy książkach. Moja nieco odbiega od oryginału, ale jest równie wyśmienita.
- 5 dużych żółtek
- 150 g cukru
- 50 g miękkiego masła
- 50 ml soku z cytryny
- 50 ml soku z pomarańczy
- skórka otarta z 1 cytryny
- szczypta soli
Następnie wlać sok z cytryny i pomarańczy oraz szczyptę soli.
Cały czas mieszamy na średnim ogniu około 15-20 minut, aż masa zacznie gęstnieć.
Ciepłą masę przetrzeć przez sitko, aby nie było żadnych grudek, a sos był aksamitny.
Do gotowej masy zetrzeć skórkę z cytryny.
*Jeżeli zależy nam na bardzo gęstej konsystencji dodajemy 1 łyżeczkę skrobi ziemniaczanej :)
Krem przechowujemy w lodówce, w zamkniętym słoiczku do tygodnia.
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz