środa, 5 czerwca 2013

Krem typu "lemon curd" z pomarańczą

Gęsty krem cytrynowo-pomarańczowy idealny do naleśników, gofrów, tart, ciast itd. 
Można by wymieniać bardzo długo.Wariacji na temat lemon curd jest dużo w internecie czy książkach. Moja nieco odbiega od oryginału, ale jest równie wyśmienita.



Składniki :
  • 5 dużych żółtek
  • 150 g cukru
  • 50 g miękkiego masła
  • 50 ml soku z cytryny
  • 50 ml soku z pomarańczy
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • szczypta soli
W rondelku z grubym dnem umieścić żółtka, cukier i masło, mieszać aż składniki się połączą, a masło roztopi.
Następnie wlać sok z cytryny i pomarańczy oraz szczyptę soli.
Cały czas mieszamy na średnim ogniu około 15-20 minut, aż masa zacznie gęstnieć.
Ciepłą masę przetrzeć przez sitko, aby nie było żadnych grudek, a sos był aksamitny.
Do gotowej masy zetrzeć skórkę z cytryny.

*Jeżeli zależy nam na bardzo gęstej konsystencji dodajemy 1 łyżeczkę skrobi ziemniaczanej :)
Krem przechowujemy w lodówce, w zamkniętym słoiczku do tygodnia.

Smacznego !



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz