sobota, 17 maja 2014

Kapusta zasmażana


Kapusta zasmażana, świetna jako dodatek do dań głównych.
Dziś propozycja z kapusty kiszonej.




Składniki :
  • 500 g kapusty kiszonej
  • 1 mała cebulka
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 marchew
  • 2 listki laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka kminku
  • 1,5 łyżki mąki pszennej
  • masło
  • sól
  • pieprz
  • olej
Kapustę kiszoną odcisnąć na sitku (można dodatkowo przepłukać jeśli jest mocno kwaśna) i pokroić.
W garnku lub większej patelni rozgrzać olej i przełożyć do niego pokrojoną kapustę. Smażymy tak długo, aż kapusta nabierze ładnego koloru, złoto-brązowego. Ciągle mieszamy, aby się nie przypaliła.
Następnie wlać tyle wody, aby zakryła kapustę, dodać potartą marchew, listki laurowe, ziele angielskie oraz kminek. Dusimy pod przykryciem, aż kapusta będzie miękka, ściągamy pokrywkę, aby odparował nadmiar wody.
Na małej patelni rozgrzać łyżkę oliwy oraz łyżkę masła, dodać drobno pokrojoną cebulkę oraz posiekany czosnek. Gdy cebulka się ładnie zeszkli dodać mąkę dokładnie wymieszać, przełożyć wszystko do kapusty, doprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać.

Smacznego !




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz