poniedziałek, 28 kwietnia 2014

Pavlova z musem malinowym i limonką

Na wstępie chciałam przeprosić za długą nieobecność na blogu, a na przeprosiny zapraszam na słodki deser. :)
Delikatna chrupiąca beza z piankowym wnętrzem, oblana kwaśnym musem malinowym z dodatkiem limonki, który doskonale przełamuje słodycz bezy.



Składniki na beze :
  • 5 białek
  • 280 g cukru
  • 1 łyżeczka białego octu winnego
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Piekarnik nagrzewamy do 120°C.
Białka wlać do misy miksera i ubijać na sztywną pianę, dodawać cukier małymi porcjami cały czas ubijając. Gdy piana będzie bardzo sztywna i lśniąca dodać ocet oraz mąkę ziemniaczaną i jeszcze około minuty ubijać.
Przygotować blachę oraz papier do pieczenia. Na papierze narysować okrąg o średnicy 20cm. Ubite białka wyłożyć na narysowany okrąg nadając im określony kształt.
Bezę pieczemy 2 godziny, a następnie wyłączamy piekarnik i zostawiamy bezę do całkowitego wystudzenia.

Dodatkowo :
  • 200 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
  • 100 g malin
  • sok z 1/2 limonki
  • skórka z limonki
  • ewentualnie 1 mała beza
Wystudzoną bezę przenieść ostrożnie na paterę.
Śmietanę kremówkę dobrze ubić i wyłożyć na bezę.
Maliny zmiksować w malakserze z sokiem z limonki* a następnie polać nimi wierzch śmietany, ozdobić potartą skórką z limonki oraz pokruszoną małą bezą.

*maliny zmiksowane z limonką są dosyć kwaśne, można dodać do nich 1 lub 2 łyżki cukru pudru w zależności od upodobań smakowych.

Smacznego !

7 komentarzy: