piątek, 2 sierpnia 2013

Zapiekane bakłażany

Bakłażany, zapiekane z mięsem mielonym pod chrupiącą kołderką z parmezanu i kolendry. 
Danie dla dwojga, idealne.





Składniki : 
  • 1 duży bakłażan
  • 250 g zmielonego mięsa, wieprzowego
  • 1 cebulka szalotka
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 1/2 czerwonej papryki
  • garść świeżej kolendry
  • 50 ml gęstego przecieru pomidorowego
  • oliwa
  • sól
  • pieprz
Dodatkowo :
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 20 g sera parmezan lub grana padano
  • 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
  • ! łyżka posiekanej kolendry
  • 1 łyżeczka ostrej papryki w proszki
Piekarnik nagrzać do 200ºC. Bakłażana przeciąć wzdłuż, ponacinać tak by nie przeciąć skórki. Skropić oliwą, włożyć do formy a następnie do nagrzanego piekarnika na 25 minut.
W tym czasie przygotować farsz oraz panierkę.  Na rozgrzaną patelnię wlać łyżkę oliwy, dodać drobno posiekaną cebulkę, łodygę selera oraz czosnek. Gdy cebulka się ładnie zeszkli dodać mięso mielone. Do podpieczonego mięsa dołożyć pokrojoną w kostkę paprykę, wszystko zalać przecierem pomidorowym, doprawić solą i pieprzem a na koniec wsypać posiekaną kolendrę. Wszystko dokładnie wymieszać, odstawić.
Do miseczki wsypać bułkę tartą, starty na tarce parmezan, ząbek posiekanego czosnku, kolendrę oraz ostrą paprykę, Wszystko wymieszać, odłożyć.



Wyjąć z piekarnika bakłażany i lekko ugnieść miąższ za pomocą łyżki aby zrobić miejsce na farsz. Połówki bakłażana napełnić farszem oraz obficie posypać przygotowaną panierką. Wierzch skropić oliwą i włożyć do nagrzanego piekarnika do 180ºC  na 25-30 minut, aż się ładnie przypieką.

Smacznego :)



4 komentarze:

  1. Robię bardzo, bardzo podobne. Uwielbiam. Twoje wyglądają bardzo apetycznie! Aż się prosi skoczyć do sklepu i kupić kilka bakłażanów :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Aż głupio przyznać, ale bakłażana jadłam może z jeden raz w życiu. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nic straconego! Do sklepu po bakłażana a farsz...co tylko wyobraźnia podpowie :)

      Usuń