piątek, 12 lipca 2013

Pancakes - puszyste naleśniki

Na śniadanie idealne.
 Pulchne, mięciutkie małe placuszki, które można podawać z wieloma dodatkami.





Składniki:
  • 150 g mąki
  • 50 g cukru
  • 280 ml mleka
  • 1 jajko
  • 35 g masła, roztopionego
  • 1 i 1/2  łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Do podania według upodobań :
  • syrop klonowy, miód, masło, cukier puder lub świeże owoce.
W misce wymieszać suche składniki, w drugiej misce roztrzepać jajko, roztopione masło, mleko oraz ekstrakt waniliowy. Połączyć suche składniki z płynnymi, dokładnie wymieszać.
Na rozgrzaną suchą patelnie nakładać porcje ciasta ( u mnie 80 ml ciasta*). Smażyć na średnim ogniu, około 2-3 minut z każdej strony, aż będą złocisto-brązowe.

Podawać ciepłe z ulubionymi dodatkami !

*smażyłam je na malutkiej patelni o średnicy 12 cm, z podanych porcji wyszło mi 8 sztuk.

Smacznego !


4 komentarze:

  1. Jedno z najlepszych śniadań :)

    OdpowiedzUsuń
  2. 1.Nie zapominając o szczypcie soli,bo wyjdą wodniście mdłe.2.Ekstrakt waniliowy?Czyli aromat lub cukier wanilinowy.

    OdpowiedzUsuń