wtorek, 20 sierpnia 2013

Drożdżówki z jagodami

Pyszne, puszyste drożdżówki z jagodami, kruszonką oraz lukrem.
 Przepis lekko zmodyfikowany, oryginalny pochodzi z tej strony
Polecam !



Składniki :
  • 500-550 g mąki pszennej (dałam 500 g + 1 łyżka )
  • 14 g drożdży w proszku
  • 250 ml mleka
  • 100 g roztopionego masła
  • 2 jajka
  • 4 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 250 g jagód
Kruszonka : *
  • 100 g mąki krupczatki
  • 30 g cukru pudru
  • 50 g miękkiego masła
Lukier :
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 2-3 łyżki zimnej wody
Dodatkowo :
  • 1 jajko
Do misy miksera wsypać mąkę, drożdże oraz cukier i sól, dodać mleko, roztopione masło i roztrzepane jajka. Wyrabiać ciasto około 10 minut. Przykryć ściereczką i odstawić na około godzinę do podwojenia objętości.
Gdy ciasto wyrośnie, podzielić na 10 lub 12 równych części i każdą uformować w kulkę, ułożyć w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić na 10 minut.
Następnie dno szklanki oprószyć mąką i zrobić wgłębienia w każdej kulce i umieścić w nim jagody.


Boki drożdżówki posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać kruszonką*.
Drożdżówki włożyć do nagrzanego piekarnika do 200ºC na 20-25 minut, aby się zarumieniły.

Gdy drożdżówki przestygną polać lukrem.

*moim zdaniem kruszonki było trochę za dużo.

Smacznego !




2 komentarze:

  1. Mniam, drożdżówki z jagodami, jak zawsze pyszne!:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają obłędnie pysznie:)

    OdpowiedzUsuń